Ga naar de inhoud

Vanaf de Tribune – zomer 2018

Eigenlijk zou deze bijdrage beter “vanaf de camping” kunnen heten. De afgelopen maand was ik op vakantie en daarom niet aanwezig bij de laatste raadsvergaderingen in juli. Van het debat over de Lawei heb ik dan ook niet meer gehoord dan wat er in de krant over is geschreven en ook de behandeling van de Perspectiefnota is aan mij voorbij gegaan …

Voor velen is de vakantieperiode de tijd om te ontspannen en inspiratie op te doen voor het volgende jaar. Dit geldt ook voor mij. Ontspannen met een lekker boek binnen handbereik vind ik heerlijk, zeker met het mooie weer de afgelopen maand. En met een goed glas wijn of een pilsje erbij vliegen de dagen zo voorbij.

De vakantie ging naar Zuid-Frankrijk. Een omgeving waar ik wel vaker ben geweest, maar dit jaar wilden we plekken bezoeken waar we in het verleden aan voorbij waren gereden.
De reis begon in Marseille. En stad die ik wel ken uit de boekjes, dus het internationale karakter was mij bekend.
De haven, waar veel toeristen komen, lag er keurig bij. Maar de wijken daarachter en sommige voorsteden maakten een verpauperde indruk. De tegenstelling met rijkere delen was erg groot. Een fransman die we spraken beaamde deze observering. “Maar het gekke van dit alles”, aldus de fransman, “is dat veel mensen denken dat de populisten het probleem wel zullen oplossen. Terwijl ook de huidige regering Macron weinig doet voor deze mensen. Het zijn vooral de rijkeren die van zijn beleid profiteren.” En op de vraag wat je ertegen kunt doen antwoordde hij lijdzaam: “Op gezette tijden meelopen met protestmarsen.”

Na Marseille gingen we verder de Provence in. Een mooi stuk Frankrijk. Hier viel op dat veel woningen er goed onderhouden uitzagen. Maar ja, het bleek dat veel huizen verhuurd worden aan toeristen, wat ook te zien was aan de auto’s die bij deze woningen geparkeerd stonden: veel SUV -achtige wagens.

Tijdens ons verblijf bij het stadje Die in de Drôme maakten we een stadswandeling onder leiding van oud-PvdA Tweede Kamerlid Jacqueline Beijlen-Geerts. Zij vertelde over de geschiedenis van die stad, die ons terugvoerde naar de tijd van de Romeinen. Diverse gevonden overblijfselen lieten zien dat de huidige stad is gebouwd op hergebruikte materialen uit de Romeinse tijd. Ook maakte ze ons attent op de bouw van de laat Middeleeuwse  – Renaissance huizen. Vaak woningen met meerdere verdiepingen. Bij veel woningen waren de laagste verdiepingen voorzien van leuke ijzeren balustrades. Daar verkeerden de bewoners, het bedienend personeel woonde daarboven. Hier geen balustrades. Als één van de bediendes uit het raam viel, jammer, maar die kon vervangen worden …
(Gelukkig liet zo ook voorbeelden zien waar dit niet het geval was.)

En zo kom ik dan ook op de inspiratie. Ik werd opnieuw bevestigd in mijn overtuiging dat de inzet voor een eerlijke, sociale en humane maatschappij nog lang niet is voltooid. Een inzet die verder gaat dan Smallingerland, Nederland, Europa of Amerika. Alleen met het overbruggen van die verschillen zullen we groeien naar een wereld waar voor iedereen een menswaardige plek is.
Een utopie? Mogelijk, maar laten we het in ieder geval proberen.
En mijn bijdrage? Ik hoop vanaf september mijn bevindingen weer met u te delen vanaf de tribune!

Jaap Munniksma