De volledige gemeenteraad steunde op 11 februari jl. uiteindelijk het voorstel van het college van B&W om maximaal 300 Oekraïners in de voormalige ‘Woodbrookers’ in Kortehemmen op te vangen.
In de Leeuwarder Courant lazen we dat wij als PvdA-fractie niet naar de buurt luisteren. Dat verbaast nogal omdat jullie altijd zo van zorgvuldig overleg zijn.
Het klopt helemaal dat we voor zorgvuldig overleg zijn. Het college heeft veel overleg gevoerd met de buurt. Dus dat is best zorgvuldig gebeurd. Dat betekent echter niet dat aan alle wensen van de buurt tegemoetgekomen wordt. Zorgvuldig overleg betekent niet dat je mening één op één overgenomen wordt.
Waarom niet? De buurt was toch best redelijk; 200 Oekraïners zijn welkom.
De 200 Oekraïners komen in de nieuwste gebouwen en krijgen daar een goed onderdak, zo liet burgermeester Fred Veenstra weten. Als er onverhoopt meer vluchtelingen uit Oekraïne komen doordat bijvoorbeeld de oorlog oplaait, dan wil het college eventueel ook de oudere gebouwen geschikt maken. Conform gemeentelijke protocollen zal de huisvesting continu gemonitord worden zodat bijgestuurd kan worden als er ergens problemen ontstaan.
Oké, maar dan doet het college dus eigenlijk wat de omwonenden willen: 200 mensen en als de omstandigheden veranderen gaat het college met de buurt praten. Waarom besluiten jullie dan nu 300?
Zo zou je het kunnen samenvatten. Dat we nu in de ruimtelijke procedure het maximumaantal van 300 ondersteunen heeft alles te maken met dat een betrouwbare overheid geen loze beloften moet doen. Bijvoorbeeld bij de verlenging van de tijdelijke vergunning aan de Stationsweg hebben we meegemaakt dat het college terug moest naar de buurt om de termijn te verlengen. Dat deed geen goed aan het draagvlak van de omgeving. Dan blijkt immers dat beloofd-is-beloofd niet opgaat. Wij vonden het amendement om nu 200 vast te leggen dan ook vooral symboolpolitiek. Iedereen weet dat als de nood aan de man komt we de goede beschikbare ruimten gaan gebruiken. Dat uiteindelijk alle partijen met het collegevoorstel voor 300 instemde zegt hierover eigenlijk wel genoeg.
Onze fractie heeft veel moeite gehad met de discussie over cijfers en statistieken, evenals met de gelegenheidsargumenten die werden gebruikt. Het gaat immers om mensen. Mensen die vanwege oorlogsgeweld zijn gevlucht. Fractievoorzitter Zahraa Al-Daraaj deelde in haar bijdrage een persoonlijk verhaal. Ongeveer 28 jaar geleden bevond zij zich in dezelfde situatie als de mensen waar we het nu over hebben.
Hieronder leest u haar bijdrage.
–
Voorzitter,
Vanavond spreek ik hier niet alleen als fractievoorzitter van de PvdA, maar vooral als iemand die vanuit persoonlijke ervaring spreekt.
Ca. 29 jaar geleden liep ik dezelfde weg als de mensen waar we vanavond over praten. Samen met mijn ouders en twee zussen belandde ik in een opvanglocatie, een plek die voor ons een schuilplaats werd.
Ik herinner me de omstandigheden nog scherp. De ruimtes waren klein, maar wat telde, was dat we een veilige plek hadden, waar we weer durfden te slapen zonder angst voor dreiging. Een plek waar we onze dromen weer konden koesteren en langzaam vooruit konden kijken.
Dat is precies waar de PvdA vanavond voor pleit: voor de mens en voor veiligheid.
De vluchtelingencrisis is nog steeds een realiteit waarmee we dagelijks te maken hebben. Elke dag verlaten mensen hun thuis, net zoals ik dat destijds deed, op zoek naar een betere toekomst. Dit zijn mensen met dromen, talenten en een vastberadenheid om bij te dragen aan onze samenleving.
Het is onze morele plicht en verantwoordelijkheid om deze mensen in nood een plek te bieden. Laten we niet vergeten dat achter elk cijfer dat in deze discussie wordt genoemd, een individu schuilgaat. Iemand die verlangt naar veiligheid, naar hoop en naar een kans op een nieuw leven. Het doet me pijn om te zien dat de discussie rondom vluchtelingenopvang steeds vaker een debat over cijfers en statistieken wordt.
Natuurlijk begrijpen wij als partij het belang van draagvlak in de buurt. En als partij roepen wij het college en de portefeuillehouder op om in gesprek te blijven met de buurt, om de zorgen te horen en samen te kijken naar oplossingen. Laten we bouwen aan een toekomst waarin veiligheid voorop staat, ongeacht waar iemand vandaan komt. Laten we de waarden van medemenselijkheid en solidariteit hooghouden.
Vanavond hebben we de kans om een verschil te maken. Laten we laten zien dat onze gemeente openstaat voor mensen in nood. Laten we deze kans grijpen, niet alleen voor hen, maar ook voor onszelf en voor de generaties die na ons komen.
Het voorstel om het aantal asielzoekers te verlagen van 300 naar 200, enkel om meer draagvlak te creëren, getuigt van een tekort aan medemenselijkheid. Laten we in plaats daarvan kiezen voor een beleid dat recht doet aan onze waarden en dat ruimte biedt aan iedereen die onze hulp nodig heeft.
Fractie PvdA